Szkolenie w zakresie doboru odmian i agrotechniki upraw roślin bobowatych grubonasiennych i soi w ramach Inicjatywy Białkowej COBORU
W siedzibie MODR w Karniowicach odbyło się „Szkolenie w zakresie doboru odmian i agrotechniki upraw roślin bobowatych grubonasiennych i soi w ramach Inicjatywy Białkowej COBORU”.
Zebranych uczestników przywitała pani Dyrektor Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Węgrzcach Jolanta Madejska. Założenia Inicjatywy Białkowej COBORU przedstawiał pan dr inż. Piotr Pszczółkowski inspektor COBORU. Omówił również wyniki doświadczeń z roślinami bobowatymi prowadzonych w całej Polsce. Podkreślił rolę i znaczenie odmiany poszczególnych badanych gatunków, a także istotny wpływ warunków klimatyczno-siedliskowych na plonowanie poszczególnych gatunków i odmian. Wybrane aspekty uprawy i wykorzystania roślin białkowych przedstawił prof. dr hab. Bogdan Kulig z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Omówił znaczenie białka, substancje nieżywieniowe w roślinach bobowatych grubonasiennych, wykorzystanie białka w żywieniu zwierząt. Scharakteryzował gatunki i odmiany rodzimych roślin strączkowych. Zwrócił uwagę na główne elementy technologii uprawy takie jak właściwe zmianowanie, terminowa i staranna uprawa roli, terminowy siew, optymalna obsada roślin i głębokość siewu, odpowiednie nawożenie mineralne, mechaniczna i chemiczna pielęgnacja i ochrona roślin oraz agrofagi.
Po przerwie pan Jacek Skawina przedstawiciel firmy Agroyoumis omówił agrotechnikę uprawy soi. Zwrócił szczególną uwagę na najczęściej popełniane błędy w uprawie soi, m.in. nieodpowiednie stanowisko, przedplon, niewłaściwy dobór odmiany. Duże znaczenie mają również zabiegi agrotechniczne ponieważ soja jest szczególnie wrażliwa na zaskorupienie gleby. Na zakończenie pani Jolanta Madejska omówiła plonowanie roślin bobowatych w doświadczeniach w latach 2017-2018 w województwie małopolskim. Zwróciła też uwagę na problemy przy uprawie soi. Między innymi na niewystarczający asortyment środków ochrony roślin, duże straty związane z uszkodzeniem młodych roślin przez dziką zwierzynę i ptaki, zwłaszcza w trakcie wschodów.
Ewa Ryjak